• AnaSayfa
  • Atatürk
  • İletişim

T.C. ÇORUM VALİLİĞİ
  • AnaSayfa
  • Vali
    • Görev Yapmış Valillerimiz
  • Valilik
    • Vali Yardımcıları
    • Valilik Birimleri
    • Kamu Kurum ve Kuruluşları
    • Protokol Listesi
    • Genelge ve Yönergeler
    • Logo
  • Vatandaş Portalı
    • İnsan Hakları Kurulu ve İhlalleri
    • Etik Komisyonu
    • Bimer
    • Bilgi Edinme
    • Mevzuat
  • Çorum
    • Çorum Tanıtım
    • İlçelerimiz
    • Belediyelerimiz
    • Merkez Köylerimiz
    • Önemli Şahsiyetler
    • Şehitlerimiz
    • Kamu Yararına Olan Dernekler
  • Proje Kütüphanesi
  • Yatırımlar
  • Hizmet Standartları
  • Duyurular
    • Haberler
    • Duyurular ve ihale ilanları
    • Yerel Medya
  • İletişim
  • Sosyal Medya
    • Facebook
    • Twitter
    • google plus
    • Youtube

Karabuğday Demonstrasyon Projesi Kapsamında Karabuday Ekimi Yapıldı

Haberler > Karabuğday Demonstrasyon Projesi Kapsamında Karabuday Ekimi Yapıldı - 11 Nisan 2018 Çarşamba + - Yazdır
Düvenci Karabuğday İle Tanıştı
 
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığı desteği ile “Tarımsal Yeniliklerin Yaygınlaştırılması Yayım Projeleri”, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüz ve Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü işbirliğinde yürütülen “Çorum İlinde Karabuğday (Greçka) Yetiştiriciliğinin Yaygınlaştırılması ve Çölyak Hastalarına Hammadde Temini Projesi” kapsamında Karabuğday ekimi gerçekleştirildi.
 
        Düvenci Beldesinde uygulanan proje kapsamında Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünde görevli Kara Buğday Islah Projesi Koordinatörü Dr. Ahmet Güneş tarafından üreticilere karabuğday hakkında bilgiler verildi.
 
Ekonomik bakımdan gelişmiş, refah seviyesi yüksek toplumlarda geçen yüzyıl içerisinde bir yandan insanların bedensel etkinliklerinin, diğer yandan tüketilen ekmek ve diğer hububat ürünlerinin miktarının önemli düzeyde azalarak, bireylerin gereksinim duydukları günlük enerjinin büyük kısmını et, yağ ve şeker içeriği yüksek gıdalardan sağlamaya başlamaları şişmanlık, kalp ve dolaşım rahatsızlıkları, diyabet ve bağırsak hastalıkları gibi bazı hastalıkların artmasına ve yaygınlaşmasına yol açmıştır.
 
Bu hastalıklara karşı önlem olarak; diyetlerin dikkatle seçilip düzenlenmesi ve günlük diyetlerde lif içeriği yüksek gıdaların bulundurulması önerilmektedir. Bu amaçla üzerinde durulan ve sağlıklı gıdalara olan ilginin ve bilincin artmasıyla Karabuğday önemi son yıllarda daha da artan bitkilerden bir tanesidir.
 
Karabuğdayın insan beslenmesinde (özellikle Çölyak hastaları için danesi, unu), hayvan beslemede, balözü bitkisi olarak, yeşil gübre toprak düzenleyicisi olarak ve tıbbi bitki olarak (rutin bakımından en zengin bitkidir) kullanılmaktadır. Glüten içermemesi sebebiyle özellikle çölyak hastaları tarafından vazgeçilmez bir üründür.
 
Verilen eğitimin ardından proje kapsamında üretim yapacak olan üreticilere ait 25 dekar alanda kurulan demanstrasyon parsellerinde karabuğday ekimi gerçekleştirildi.
 

Türkiye Cumhuriyeti Çorum Valiliği Resmi Web Sayfası
Telefon: (0364) 213 52 07 Santral.
Çorum Valiliği Bilgi İşlem Şube Müdürlüğü Tarafından Yapılmıştır © 2015